Şebnem Baydere
Aslan Nefesi: Simhasana
Yoga'nın 8 basamağında Asana yani Yoga duruşlarından sonra gelen basamak Bilinçli Nefes Kontrolü anlamına gelen "Pranayama"dır. Çeşitli seviyelerde çeşitli nefes teknikleri sinir sistemine direkt etkisi sayesinde farklı farklı amaçlarla pratik edilebilir. Bu yazıda size bahsedeceğim nefes tekniği aynı zamanda da bir Yoga duruşu. Yani hem Asana hem de Pranayama.
Yoga'da pozların mitolojilerine baktığınızda Hint felsefesinin detaycı ve zengin anlatımları ile karşılaşırız. Her pozun da ardında bir hikayesi vardır. Pozların ardındaki mitleri bilmeyi seviyorum çünkü kişisel yoga pratiğinizi derinleştirmenize yardımcı oluyor ve pozların içindeyken o pozun enerjisine bağlanabilmeye olanak sağlıyor.
Simhasana yani Aslan pozunun ardındaki hikaye ise çok ilginç: Bir zamanlar Hiranyakashipu adında bir iblis yaşarmış. Bu iblis bir şekilde yaratıcı olan Brahma'nın ilgisini çekmeyi başarmış ve Brahma da ona;
"Ne istiyorsun benden?" diye sormuş. Hiranyakashipu ise ölümsüzlüğü istediğini söyleyince, Brahma bunun mümkün olmadığı söylemiş,
"Başka bir şey seç" demiş. Bunun üzerine iblis şunu söylemiş:
"O zaman Brahma, senin tarafından yaratılmış hiç bir canlının elinden olmasın ölümüm. Hiç bir rakibim olmasın. Ölümüm gece vakti olmasın, gündüz vakti olmasın. Bir evin içinde olmasın, dışında olmasın. Yerde olmasın, gökte olmasın. Beni bütün yaradılışın hakimi yap ve bana yoga ile kazanılan tüm güçleri ver" Brahma da
"İsteğini yerine getiriyorum, bol şans" diyerek Hiranyakashipu'ya tüm istediklerini verdi.
Elindeki gücün sarhoşluğu ve kötü niyetleri birleşen iblis o günden sonra bütün yaratılışın üzerine acı ve sıkıntı getirdi. Ancak şans o ki, Hiranyakashipu ne kadar kötü kalpliyse oğlu Prahlada da o kadar iyi kalpliydi. Ve Yoga yolunda adanmış bir hayat sürüyordu. Kendisine de öğretmen olarak Vişnu'yu yani babasının en büyük düşmanını seçmişti. Babası da tabii ki bu durum karşısında deliye dönüyordu.
Bir gün baba ve oğul çok şiddetli bir tartışmaya girdiler. Tam güneş batmadan önceki saatlerdi ve saraylarının verandasındaydılar. Hiranyakashipu büyük bir sinirler oğluna;
"Bu evdeki en yüce varlık benim, Vişnu da kim oluyor Evin içinde de dışında da benim sözüm geçer. Senin Vişnun neredeki?" dedi. Oğlu Prahlada ise
"O heryerde, ve herşeyde... Her yerin ve her şeyin de ötesinde" diyince İblis ölümcül bir kızgınlıkla oğluna yaklaşarak
"Kapa Çeneni! Şuradaki sütunda Vişnu var mı?" diyerek, tavanı destekleyen sütunlardan birine hiddetle vurur.
"Evet Vişnu oradaydı, oradadır ve orada olacaktır der"
Tam o sırada gürültüyle ortadan ikiye ayrılan sütunun içinden inanılmaz bir varlık belirir: Narasimha - yani yarı insan yarı Aslan formundaki Vişnu!
Hiranyakashipu'dan çok daha gür bir sesle kükreyen Narasimha, iblisi kucağına aldığı gibi pençeleri ile öldürür.

Böylece Hiranyakashipu ne gece ne gündüz, ne yerde ne gökte, ne evin
içinde ne evin dışında ve ne insan elinden ne de bilinen başka bir canlı tarafından değil yarı insan yarı aslan bu varlık tarafından, gün batımında evin verandasında öldürülmüş olur.
Hint mitolojisi bunun gibi yüzlerce hikaye ile doludur ve hepsinin sembolizmine baktığımızda yaşamlarımızdaki yansımalarını görebiliriz. Bu hikayede de cesaret üzerine, inanç üzerine, düzenli pratiğin önemi ve kararlılık üzerine bir çok konuda düşünebilir, sohbet edebiliriz.
Ardındaki hikayeye baktığımıza göre şimdi ise Aslan Nefesinin nasıl pratik edildiğinden bahsedelim:

Dizler bükülü, kalçalar topukların üzerine gelecek şekilde rahat bir oturuşuna gelin.
Elleri geniş açarak bacakların üzerine yerleştirin.
Burundan nefes alırken omurganın dik olduğuna emin olun.
Nefesi ağızdan verirken dili çeneye doğru esnetin ve bakışlarınızı 2 kaşın arasına doğru çevirin. Aynı zamanda da ellerinizi bir aslan pençesi gibi dizlerinize doğru sürüyün.
Birkaç saniye doğal nefesinizle kalın.
Tekrar burundan nefes alıp aynı şekilde ağızdan sesli bir şekilde nefes verin.
5 - 7 kez tekrarlayın
Tek başına veya yoga pratiğinizle birleştirerek pratik edebilirsiniz.
Aslan nefesini / duruşunu yapmanın farklı bir kaç versiyonu da mevcuttur. Örneğin ellerinizi yerde parmaklarınız içe bilekleriniz dışa bakacak şekilde de konumlandırabilirsiniz.
Ben bu nefesi kendi derslerimde yaptırmayı çok seviyorum ve dikkat ettiğim ise genelde insanların Aslan nefesini yapmaya tereddüt ettikleri. Çünkü pratik sırasında gerçekten komik - daha doğrusu alışılmışın dışında - bir görüntü oluşuyor. Ancak bir kez o bariyeri aşınca çok da keyifli bir pratik olduğunu göreceksiniz :)
Aslan Nefesinin faydaları ise aşağıdaki gibi:
Yüz ve boğaz kaslarındaki gerginliği rahatlatır. (Bu nedenle Yüz Yogasının da başlıca hareketlerindendir ve ben de yüz yogasında bunu çok kullanırım)
Boğazın önündeki kasları güçlendirir.
Boğaz acısını hafifletmeye yardımcı olur.
Utangaçlık durumunda cesaret kazanılmasına yardımcı olur.
5. çakra olan boğaz çakrasını şifalandırır.
Siz hiç Aslan nefesini denediniz mi? Peki ardındaki hikayeyi nasıl buldunuz?
Nefes teknikleri, yoga felsefesi, yüz yogası, yoga ve benzer konularla daha derinden ilgilenmek isterseniz stüdyomuzun instagram hesabını takip edebilirsiniz :)
Cesaret ve sevgiyle kalın!
Namaste!
Şebnem