top of page
Yazarın fotoğrafıKarya Polat

Stres - Kaygı ve Yin Yoga Pratikleri

Güncelleme tarihi: 23 May 2022

Stres ve kaygı düzeyinin artması özellikle pandemi ile birlikte oldukça sık yaşadığımız ve dönem dönem yönetmekte güçlük çektiğimiz, yaşam kalitemizi düşüren bir durum. Stres ve kaygının pek çok psikolojik etkisi olmakla birlikte çalışmalarla fiziksel anlamda da bizi etkilediği ortaya koyulmuş. En net biçimde ortaya koyulan durumlar arasında da yorgunluk, kas gerginliği, sinir ağının uyarılabilirliğinin artması bulunmakta.


Tüm bu durumlar günlük hayattaki işlerimizi yapmamızın önünde çok büyük engel oluşturabilmekle birlikte uzun süren stresin kronik hastalıklara sebep olduğu da bilinmektedir. Bu sebeple günümüzde pek çok bilim dalı stresi yönetmekle ilgilenmekte.

Stres seviyesinin azalmasıyla birlikte, görülen fiziksel bulgularda bir azalma görülse de bu bulguların tamamen geçmesi için ya da stresi yönetirken bu fiziksel bulgulara yakalanmamak için yapılacak pek çok şey bulunmakta. Bu yöntemlerden herhangi birini hayatına dahil etmen çok önemli. Bir fizyoterapist olarak en etkili gördüğüm yöntem fiziksel aktivite tabii ki. Bir fiziksel aktivite türünü (yürüyüş, koşu, fitness, pilates, yoga vb.) hayatına dahil etmek için ondan zevk almandan daha önemli bir şey yok.


Burada küçük bir tüyoda bulunmak isterim: bir şeyi hayatına dahil etmek isteyen insanlarla yapılmış çalışmalar meditasyon yapmanın bu işi kolaylaştırdığını söylüyorlar. Bunu denemek istersen en az 8 hafta denemi tavsiye ediyorum ve günde 5 dakika bile olsa her gün yapsan sonuçlarını daha net görürsün. Benim

yazının devamında anlatmak istediğim, tanıştığımda çok etkilendiğim yöntem ise yin yoga.


Yin yoga uygulayabileceğin pek çok yoga türünden sadece biri. Diğerlerinden farkı ise, daha çok oturarak ve yatarak yapılan pozlarda uzun süre kalmak ve kası kuvvetlendirmekten çok dokuların esnekliğini ve rahatlamasını sağlamak için yapılması. Yin yoga, daha güçlü fiziksel aktivite biçimlerinin tamamlayıcısı olarak rahatlama bulmak ve stres-endişeyi yönetmek için bir araç sağlamak için yapıldığı kabul edilir ve yapılmış çalışmalarca bu etkileri gösterilmiştir.


Aynı zamanda yin yoga, bedeni fiziksel duruşlara dahil ederken farkındalık meditasyonu için alan sağlayan yavaş bir yoga türüdür. Yin yoga içinde muhakkak meditatif bir bölüm saklar.


Tüm bir akış içerisinde biliyoruz ki yin yoga sadece psikolojik ve kas-bağ doku üzerine etkili değil, aynı zamanda psikolojik ve kas bağ doku streslerinin sebep olduğu kronik hastalıklar için de koruyucu bir yaklaşım.

Stres ve kaygı ile baş ederken sağlıklı yaş almak ve hastalıklardan uzak durabilmek adına, fizyoterapist ve yoga eğitmeni olarak benim önerim fiziksel olarak sizi daha aktif kılan bir egzersizin yanına yin yogayı eklemeniz.


Son olarak size yin yoga derslerimle fizyoterapi bilgimi nasıl harmanladığımdan bahsetmek istiyorum. Meridyen teorisine göre de yürüttüğüm dersler olmakla birlikte, bel, omurga, kalça vb eklemlerde oluşabilecek bir problemi önleyebilmek adına ders konseptleri belirliyorum.


Örneğin kalça sağlığı için esnemesi gereken kasları dikkate alarak bir pratik akışı

belirliyorum. Bu akışa meridyen teorisini ve yoga bilgisini ekleyerek ilerliyorum.

Tüm bu etkileri düşündüğünde yogaya başlamak için her saniye harika bir zaman gibi görünüyor. Yin yogayı denemek istersen her Salı 19:15’te Hande Hoca ile her Perşembe 19:15’te benimle bu meditatif alanda birlikte olabiliriz. Sormak istediğin bir şey olursa ne zaman istersen bekleriz.


Fzt. Karya Polat

YogaKalp Yoga Eğitmeni

120 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page