top of page

Kendi iç dünyanda zafere ulaşmak için: UJJAYI PRANAYAMA

Güncelleme tarihi: 7 Ara 2020

Yoga'yla nispeten yeni yeni tanışıyorsanız, derste eğitmeniniz, hocanız ilk kez Ujjayi nefesi dediğinde biraz merak biraz şaşkınlıkla bakmış olabilirsiniz :) Açıkçası ben ilk duyduğumda o da ne demiştim :)) Biz yoga eğitmenleri için çok tanıdık ve günlük kullandığımız terimlerin, onları ilk duyduğumuzda ne kadar büyülü geldiğini hatırlayarak yazıya başlayayım öyleyse...


Ujjayi'nin anlamı Muzaffer olan kişi anlamına geliyor. Peki nedir bu Muzaffer olma, zafer kazanma meselesi? Yoga yapanlar daha kendi halinde, naif kişiler değil mi ki? Zafer peşinde koşmak da nereden çıktı şimdi! Öncelikle açıklığa kavuşturayım, hayır bizler de herkes gibi bu hayatın içinde yaşıyoruz, bizim de zihinlerimiz dalgalanıyor. Biz de egonun kalıpları ile uğraşıyoruz. Zaten bu sürekli uğraş nedeni ile aslında hepimiz birer savaşçıyız. Yanlış anlaşılmasın, sadece yoga yapanlar değil. Bahsettiğim herkesi kapsıyor. İnsanlık olarak hepimiz bir savaş veriyoruz. Ama bu bizim egomuzun bildiği tanıdığı bir savaş değil. Bu artık iş görmeyen titreşimler, zihin yapıları ve alışkanlıklarla yapılan savaş. Bu kişinin gerçekliğine ulaşmak için ego tarafından yaratılan duvarları yıkmak için girişilen bir savaş...


İşte burada Ujjayi nefesinden bahsedebiliriz. Okyanus nefesi de denilen Ujjayi nefesi aslında hepimizin kolaylıkla uygulayabileceği bir nefes tekniği. Yoga'nın 8 basamağından dördüncüsü olan nefes kontrolü (pranayama) bir çok nefes tekniği içerir. Ujjayi nefesi de temel nefes tekniklerinin en çok bilinenlerindendir.


Nefes, otonom sinir sistemimizin bir fonksiyonudur. Yaşamamız nefes alıp vermemize bağlı olduğundan, düşünmeden yapılan bir eylemdir çoğunlukla. Ama diğer otonom işlevlerin aksine (örneğin göz bebeklerinin büyüyüp küçülmesi), nefesimiz üzerinde istediğimiz zaman kontrol sağlayabiliriz. Burada kontrol deyince aklınıza kontrol takıntısı gelmesin. Buradaki kontrol, aslında iç dünyamıza göz atabilmek için suları durgunlaştırmaktan başka bir şey değil. Zaten işte ulaşmak istediğimiz tek zafer de bu.


Nefes ve zihin arasında çok sıkı bir bağ vardır. Bu nedenle nefesi gözlemleyerek, bilinçle nefes alıp vererek, zihin yapısı üzerinde de inanılmaz değişimler yaratmak mümkün. Yoga pratikleri boyunca da nefes ile birlikte akmamızın nedeni de budur.

Gelin Ujjayi nefesini pratik etmeden önce faydalarından kısaca bahsedelim:


  • Kandaki oksijen miktarını arttırır

  • Bedende iç ısıyı arttırır

  • Bedeni genel anlamda rahatlatır

  • Yaşam enerjisinin -prana-nın özgür dolaşımına olanak sağlar

  • Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur

  • Yoga pratiği boyunca kişinin kendi ritmini bulmasına yardımcı olur

  • Enerji sağlar

  • Zihnin ve bedenin temizlenmesine yardımcı olur

  • Anda kalma hissini, kendilik bilincini ve meditatif hali destekler


UJJAYI Nefesi Nasıl Pratik Edilir?


Rahat ve dik bir pozisyonda oturun ve nazikçe gözlerinizi kapatın.

Nefes alış boyunca önce karnınızı, sonra ciğerlerinizin ve göğüs kafesinizin genişlemesine izin verin ve nefes boğazınıza kadar dolsun. Doldurduğunuz nefesi bırakırken ilk seferler bir cama "hoh" larmış gibi nefesi ağzınızdan bırakın. Nefesin sesine ve boğazdan geçerken oluşturduğu titreşime dikkatinizi verin. Nefesleri alıp verirken boynunuzun arkasındaki uzunluğu koruyarak çenenizi hafifçe göğsünüze doğru yaklaştırın. Bunu yaptığınızda nefesin daha uzun sürede yol aldığını fark edeceksiniz.


Bir kaç tur sonra, kendinizi hazır hissettiğinizde dudaklarınızı nazikçe kapatıp, nefesi verirken de burnunuzdan vermeye ancak aynı hafif sürtünme etkisini ve dolayısıyla da dalgaya benzeyen sesi ve yumuşak ritmi korumaya odaklanın.


Zaman içinde çok daha rahat ve doğal bir şekilde bu nefesi pratik edebileceğinize güvenin ve zihninin acaba doğru mu yanlış mı yapıyorum diye hareketlenmeye başladığında tekrar nefesinize dikkatinizi getirin. Nefes alıp verirken nerede dirençle karşılaşıyorsunuz bir göz atın. Aldığınız ve verdiğiniz nefeslerin sürelerinin eşit olup olmadığına bir bakın ve nefes alıp verdikçe bunu eşitlemek üzerine nazikçe çalışın.



Gözünüzün önünde kıyıya vuran okyanus dalgalarını imgelemek, nefesin yumuşak akışını korumanıza yardımcı olacaktır. Kendi iç dünyamızda olup bitene göz gezdirip kendimize hak ettiğimiz ilgi ve şefkati gösterdiğimizde zaferlerin en büyüğüne ulaşmışız demektir.


Nefes pratiği ile ilgili sorularınız olursa yorumlarınızı bekliyoruz :)


Ujjayi nefesi ile ilgili video isterseniz de yine yorumlarda belirtebilirsiniz!


Sevgiyle kalın,

Namaste!

406 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page