top of page

Yoga, Pelvik Taban ve Mulabandha

Güncelleme tarihi: 26 Kas 2021

Yoga, Pelvik Taban ve Mulabandha


Günümüzde pek çok yaklaşımda pelvik tabanın önemi her geçen gün daha da anlaşılıyor. Pelvik taban vücudumuzun sağlıklı hareket etmesi için birlikte çalışması gereken core kaslarımızdandır. Omurga sağlığı dediğimiz zaman aklımıza gelecek en önemli kaslardandır ve atlanmaması gerekir.

Pelvik taban kaslarının ve bu kaslar ile ilişkili anatomik yapıların gevşemesi durumuna pelvik taban disfonksiyonu denir ve idrar kaçırma, sık idrara çıkma, gayta kontrolünde zorluk gibi durumlarla karşımıza çıkabilir. Özellikle yaş alma ile birlikte bu kaslar ve ilişkili yapılarda gevşeme sıklığı artmaktadır.

Peki bu disfonksiyonun önüne geçebilir miyiz? Bu konuda pek çok farklı yaklaşımı değerlendiren çalışma bulunuyor ve bu disfonksiyonun önüne geçilebildiği artık bilinen bir gerçek.


Peki bunu yoga ile yapabilir miyiz? Bu konuda en büyük yardımcımız Mulabandha.

Mulabandha; başlangıçta tek tek kasların kuvvetine dayalı olarak pelvik taban kaslarının az ve sürekli olarak kasılmasını öneren Mula (kök) ve bandha (kilit) olarak bilinir. Mulabandha, kadınlarda vajina ve anüs arasında, erkeklerde ise scrotum ve anüs arasında gerçekleşen bir hareket ile olur. Mulabandha’nın pelvik taban kaslarının işlevini geri kazandırdığını gösteren çalışmalar vardır.


Pelvik taban disfonksiyonu olan bir grupla 12 hafta boyunca günde iki kez ve on tekrar şeklinde Mulabandha çalışması yapmışlar ve sonucunda pelvik taban kuvvetinde, kasılma hızında ve dayanıklılığında olumlu sonuçlar görmüşler. Bu önemli çalışmanın sonuçları bizlere göstermektedir ki, profesyonel bir yardımla uygulanan Mulabandha pelvik taban disfonksiyonu için yardımcı bir tedavi yaklaşımı olabilmekte. Dahası da pelvik taban kaslarının ve çevre dokusunun gevşemesini önlemek amacıyla Mulabandha’nın kullanılması koruyucu bir yaklaşım olarak anlamlıdır.


Birlikte Mulabandha’yı deneyimlemek ister misiniz?

Rahat oturma pozisyonunda ellerinizi dizlerinizin üzerine koyun ve rahatlayın. Solunumunuza, pelvik tabanınıza ve yukarıda bahsettiğim alana odaklanın. Nefes verin ve ardından derin bir nefes alın. Nefes alma ile birlikte anüsünüzü vajinanıza doğru çekmeye çalışın ve nefesi birkaç saniye tutun. Nefesi verirken az önce kastığınız tüm kasları serbest bırakın.

Mulabandha’yı hayatınıza hangi alanlarda deneyimleyebilirsiniz? İlk önce rahat oturma pozisyonunda özellikle odaklanarak yaptığınız bandhayı zamanla çok daha kolay ve zahmetsiz yapacaksınız ve pek çok işinizle birlikte deneyimleyebileceksiniz.


Özellikle bel sağlığı için ağır cisim taşıma ve kaldırma hareketlerinde bu bandhayı korumak hem pelvik taban ve ilişkili yapıların sağlamlığının devamına yardımcı olur hem de belinize binen yükü azaltır. Pelvik taban bel ağrısı gibi pek çok durumla ilişkili olduğu için şefkat göstermeyi unutmayın, pelvik tabanı seviniz 😊


Karya Polat

Fizyoterapist & Yoga Eğitmeni

.











169 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page