top of page

Kirtan Kriya ile Daha Genç Bir Beyin

Bu blog aslında her türlü Yoga deneyimi ile ilgili konuları barındırsa da son zamanlarda üst üste Kundalini Yoga ile ilgili çokça paylaşım yaptığımızı farkettim. Bu yazı da yine Kundalini Yoga ile ilgili olacak. Yaşadığımız dönemde sinir sistemimize verdiği destek ile daha çok yazıda yer bulacağını düşünüyorum Kundalini Yoga pratiklerinin.


Önceki yazılardan birinde bahsettiğim gibi Kundalini Yoga insan sisteminin gerçek potansiyeline ve denge haline ulaşmasına destek olan antik bir teknolojidir. Yapılan tüm pratikler belli bir amaç dahilinde uygulanır, o nedenle setlerin sürelerinin, bedenin alması gereken formların, açıların her birinin mantığı ve bir işlevi vardır. Tüm bunların amacı sistemimizdeki süptil enerjilerin manipüle edilmesi, bedende tutulmuş kayıt ve kilitlerin katman katman açılarak kişinin denge haline ulaşabilmesidir.


Bugünkü yazıda size Kirtan Kriya'dan bahsedeğim. Kundalini Yoga pratiklerinde çok önemli bir yeri olan bu meditasyon hem çok sade ve kolay uygulanabilir, hem de inanılmaz etkili bir çalışma. Binlerce yıldır uygulanan bu kriyada (hareketler setinde) mantra, mudra (bu çalışmada el ile yaptığımız hereketler), nefes ve zihinsel çalışmayı bir arada sürdürürüz. Başlı başına bu bile kişinin koordinasyon yetisini destekleyen bir süreç oluyor.


Gelin faydalarından bahsetmeden önce kirtan kriyanın nasıl uygulandığına 3HO web sayfasından çevirerek aktardığım şekilde bakalım:


KİRTAN KRİYAYI NASIL PRATİK EDERİZ?


Başlamadan önce: Rahat oturuşa (sukhasana) gelin. Eller dizlerin üzerinde, kollar uzun. Başparmak ile işaret parmağınızı birleştirerek diğer parmakları açık bırakarak Gyan mudra uygulayın.


Kirtan Kriya: Saa Taa Naa Maa mantrasını söylemeye başlayın ve her hece için aşağıdaki şekilde parmak değiştirin:


Saa: Gyan Mudra (Bilgi) / Başparmak - İşaret parmağı bir arada

Taa: Shuni Mudra (Bilgelik, zeka, sabır) / Başparmak - Orta parmak bir arada

Naa: Surya Mudra (Canlılık, yaşam enerjisi) / Başparmak - Yüzük parmağı bir arada

Maa: Buddhi Mudra (İletişim) - Başparmak / Küçük parmak bir arada

Her bir hecenin söylenişi ortalama 3-4 saniyedir.


Kirtan Kriya döngüsel bir şekilde pratik edilir. Yani önce mantra yüksek sesle söylenir, sonra fısıltı ile, sonra sessiz şekilde zihinsel olarak ve en sonda da tüm bu süreç başa döner. Bu demektir ki minimum pratik süresi olan 12 dkda öncelikle 2 dakika sesli tekrar, 2 dk fısıltı ile tekrar ve 4 dakika da zihinsel tekrar yapılır, ardından 2 dk fısıltı ile ve sonra 2 dk sesli mantra tekrarı ile çalışma tamamlanır. Pratiği kapatmadan önce derin bir nefes alınır, kollar yukarı doğru esnetilerek uzatılır, bir süre nefes tutulduktan sonra rahatlanılır.


Her Kundalini Yoga çalışmasında olduğu gibi Kirtan Kriya pratiğine başlamadan önce uyumlanmak için Ong Namo Guru Dev Namo mantrası ve kapanışta ise Sat Nam mantrası 3'er kez tekrarlanır.

Bu mantrada tekrar edilen ilkel sesler (panj shabd) olan S, T, N, M, and A sesleri, Kök Mantra (Bija Mantra) Sat Nam'dan gelmektedir. Sat Nam ben gerçeğim anlamına gelir. Kirtan Kriya'da Pratik edilen her mudra, ego parmağı olan başparmak aracılığı ile zihinde ilgili titreşimi mühürler.


Her parmağa dokunuş ile birlikte mantranın titreştirilmesi auradaki polaritelerin dengelenmesini destekler Sesli söylemek, fısıldamak ve sessizlik ise bilincin 3 farklı iletişim şeklidir.


KİRTAN KRİYA'NIN FAYDALARI


Uzun yıllardır ABD başta olmak üzere pek çok ülkeden Alzheimer merkezlerinde uygulanan tedavilerin arasında yer alan Kirtan Kriya ile ilgili bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Bununla ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Bu meditasyon pratiğinin tüm sistemimize olan dengeleyici etkisi beyinden başlıyor. UCLA'da (University of California Los Angeles) yapılan bir araştırmaya göre 8 haftalık düzenli Kirtan Kriya pratiği sonunda oratik eden kişilerin Telomeraz enziminde ortalama %43'lük bir artış gerçekleşmiş. Bu oran o güne dek elde edilen en yüksek oranmış. Telomeraz enzimi kromozomların uçlarındaki yapılar ile ilgili bir enzim olup hücrelerimizin nasıl yaşlanacağı ile ilgili doğrudan ilişkilidir.


Yapılan bazı diğer araştırmalarda ise beyindeki kan dolaşımının geliştiği, hafıza kaybını gerilettiği, depresyonun etkilerini hafiflettiği ve bedendeki enfeksiyonu azalttığı gözlemlenmiştir.


"Yarım kalmış bütün işleri bitirmek ve odaklanmak mı istiyorsunuz? İşte size kendinizi toparlamanıza ve alışkanlıklarınızı değiştirmenize yardımcı olacak bir mantra. Bu mantra değişimin katalizörüdür. O nedenle arınma sürecinizin hızlanarak arttığını görürseniz şaşırmayın" - Shakti Parwha Kaur

Kundalini Yoga'nın bu büyüleyici dünyasına dalmak için Her Perşembe 20.35'te YogaKalp'teki derslerimde buluşalım.


Sat Nam

Şebnem


Kaynaklar:




74 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page