top of page

Kararlılığa Giden Kısa Yol: Okçu Pozu

Herkese merhaba! Bugün size muhteşem bir pozdan bahsedeceğim. Ama öncesinde yazının başlığına geri dönelim. Kararlılığa Giden Kısa Yol... Burada sizi rahatsız eden veya alttan alta gıcıklayan bir şey var mı? Yoksa ne güzel. Öte yandan eğer belki farkında bile olmadan "kısa yol" sözü sizi rahatsız ettiyse konuya girmeden biraz bundan bahsedelim.


En iyi Yol Gerçekten Bildiğin Yol mu? Yoksa Bambaşka Alternatifler de Mümkün mü?

İnsan olarak zihnimizin derinliklerinde kataloglanmış, kalıplara koyulmuş, paket program haline gelmiş inançlarımız var. Özellikle yaşamlarımızın ilk yıllarında maruz kaldığımız çevresel faktörlerin kişisel inanç sistemlerimizi ne kadar derinden (ve hatta haberimiz olmadan!) etkilediği konseptine çoğumuz artık aşinayız. Kısa olan yolun seçilmesi hakkındaki görüşleriniz başlığı okurken ufak ufak kendini belli etmiş olabilir. Sonuçta çoğumuz "zor olan iyidir", "başarıya giden yol eziyetli ve uzundur", "en doğru yol bildiğin yoldur", gibi şahane! ötesi inanç kalıpları ile büyüdük. "Kısa yoldan" deyişi ise genellikle kurnazlıkla ve hak edilmeden elde edilen şey anlamında kullanılıyor. İşte bazen böyle tek yönlü bakış açısında takılıp kalıyoruz ve kendi doğrularımızdan oluşan tek göz zihin odamızdan çıkamıyor, hayatın keyif, kolaylık, bolluk, sürpriz ve neşesine kendimizi kapatıyoruz.


Bazen gitmek istediğimiz yere giden kestirme yollar olabilir, kısa yollar belki de o kadar kötü değildir. Belki bu sayede hayatımızı daha verimli hale getirerek enerjimizi tam da istediğimiz alanlara yönlendirebiliriz. Belki bunun karşılığında biçeceğimiz sonuçlar tam da bizim gelişimimiz için en iyisidir. Belki her şey her zaman zor, uzun, eziyetli olmak zorundan değildir (tabii ki Kundalini Yoga Derslerini bunun dışında tutuyorum :P).


Şimdi kısa yoldan gitmek ile ilgili muhtemel ön yargıları biraz rafa kaldırdıysak gelelim esas konuya (sonunda! hani kısa yoldan gelecektik? :-))

Kadim Bilgelik: Kundalini Yoga

Daha önceki blog yazılarımda Kundalini Yoga'dan biraz bahsetmiştim. Çok dönüştürücü bir pratikler bütünü olduğunu birinci elden deneyimlediğim Kundalini Yoga ile ilgili sevdiğim bir diğer konu da her ihtiyaç ile ilgili bir çalışma bulabilme imkanı. Kundalini Yoga benim için tek kelimeyle bir "kısa yol". Kendim ile ilgili derin farkındalıklara ne kadar çabuk ulaşabileceğimi farkettiğimde Eğitmen Eğitimi inzivasındaydım. Bu da başka bir yazının konusu olsun.


Okçu Pozu (Archer Pose)

Okçu pozu Kundalini Yoga derslerimde sıklıkla kullandığım bir poz. Hemen hemen herkesin kolaylıkla bedenleyebileceği bir form oluşu onun etkinliğinden hiç bir şey götürmüyor. Bu pozu deneyimledikten sonraki ruh haliniz kesinlikle deneyimlemeden önceki ruh halinizden çok farklı olacak. Yogi Bhajan'a göre Okçu pozunu pratik etmenin bir çok fiziksel sebebi var. Öncelikle alt bedeni etkili bir şekilde güçlendiren bir poz. Dayanıklılık ve fiziksel direnç kazandırıyor. Aynı şekilde bu pozla birlikte bedende enerjetik bir hizalanma da yaşanır.


Bu poz 3. çakranın dengeli çalışmasına, irade, özgüven ve kararlılık hislerine katkı sağlar. Uyuşukluk hissini ortadan kaldırır.


Kundalini Yoga'ya göre bir insanın 10 Bedeni vardır. Bunlardan 10.su olan Işık Beden'dir (Radiant Body). Bu beden güçlü ve dengeli olduğunda insan dışarıya ışık saçar. Biz buna modern hayatta karizma deriz. Böyle bir kişi kendi gerçekliğini ifade etmede sorun yaşamaz ve karşısına çıkabilecek hiç bir zorluktan korkmaz. Çünkü ışığının her koşulda parlayacağına emindir.


İşte Okçu pozu bir yandan Işık Beden üzerinde çalışarak pratik edenin titreşimini yükseltir.

Kundalini Yoga'da herhangi bir çalışmanın etkilerini kalıcı olarak hissetmek için minimum 40 günlük bir pratik gerekmektedir. Eğer bu pozu günlük pratiğinizin bir parçası haline getirecekseniz pratiğe başlamadan önce Adi Mantra (Ong Namo Guru Dev Namo) ile uyumlanmayı ve bitirirken Sat Nam mantrası ile pratiği kapatmayı unutmayın. Bunun nasıl yapılacağını bilmiyorsanız yakınınızdaki bir stüdyoda önce bir eğitmen ile Kundalini Yoga'yı deneyimleyebilir veya bir online derse katılabilirsinir.


Okçu Pozu Nasıl Pratik Edilir?

  • Poza ayakta başlayın.

  • Sağ ayak önde, sol ayak geniş bir adım mesafesi arkada olsun.

  • Sol ayak yerde 45 derecelik bir açıyla parmaklar hafif dışa, topuk içe bakacak şekilde konumlansın. Sol ayak parmakları ileri doğru bakarken sol bacak dizden 90 derece bükülü olsun.

  • Her iki bacakta aktif ve güçlü hissiyatlar olacaktır. Ayak tabanlarının yere sağlam bastığından emin olun.

  • İki elinizin başparmağı dışındaki 4 parmağını içe kıvırın. Başparmakları yukarı bakar ve bir yay gibi geriye doğru esner halde olsun.

  • Sağ kol omuz hizasından ileri uzarken, sol kol dirsek bükülü şekilde yayı geri esnetirmiş gibi arkada olsun.

  • Çeneyi hafif gıdı yapar gibi takın ve göğüs kafesindeki esnemeyi hissedin.

  • Bakışlar (drishti) öndeki parmaktan ileri sonsuzluğa doğru olsun.

  • Bu pozda 11 dk. kalarak sonrasında diğer tarafa geçin ve orada da 11 dk. boyunca pozu pratik edin.

Okçu Pozu, kararlılık, ışık beden, kundalini yoga veya aklınızdan geçen herhangi bir konu ile ilgili yorum bırakmaktan çekinmeyin :) İzmir Karşıyakadaki YogaKalp Stüdyo'da biz her Perşembe Kundalini Yoga ve Meditasyon dersinde buluşuyoruz. Sen de online veya yüz yüze katılmak istersen bize ulaşabilirsin.


Hedefinize keyifle odaklanıp, irade ile ilerleyip, yolculuğun ta kendisinden aldığınız keyifle ışığınızın parladığı günlerimiz olsun :)


Sat Nam

Şebnem (Priya Devi Kaur)











41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page